Vastuullisesti vaatteita

Vastuullisesti vaatteita

Meille on tärkeää, että toimintamme työllistää heikoimmassa asemassa olevia naisia. Vietämme aikaa käsityöläisten parissa Nepalissa ja haluamme tietää kuka vaatteemme on valmistanut ja missä oloissa. Mielikuva lapsityövoiman käytöstä vaatetusalan tehtaissa Aasiassa on voimakas, mutta Interpedialta saamamme tiedon ja omien havaintojemme mukaan lapsityövoiman käyttöä vaatetusteollisuudessa Nepalissa ei esiinny.

Vaatteemme valmistetaan luonnonmateriaaleista ja haluamme  lisätä kierrätysmateriaalien käyttöä tuotteissamme.

Useisiin kankaisiin lisätään elastaania, joka on sama aine kuin polyuretaani ja se vähentää kankaiden kierrätysmahdollisuuksia ja estää maatumisen. Elastaani (kauppanimiä esim Lycra ja spandex) kehitettiin 50-luvulla lisäämään alus- ja urheiluvaatteiden käyttömukavuutta, mutta nykyisin on lähes mahdotonta löytää kangasta ilman tätä muovilisää. Useimmiten elastaania sisältävät vaatteet päätyvät polttojätteeksi tai kehitysmaiden riesaksi.

Vaatteemme suunnitellaan Suomessa ja ommellaan tarkoin valituissa ompelimoissa Nepalissa.  Viemme mukanamme mallikappaleen ja kaavat ja paikan päällä tehdään nepalilaisen ”Mestarin” kanssa uusi mallikappale, valitaan värit ja printit ja sovitaan mitoitus ja usein myös mallia vielä muutellaan. Kaikkeen tähän menee paljon aikaa ja ompelimossa vierailuja tulee useita. Joskus vietämme siellä päiviä seuraillen ompelimon toimintatapoja ja työntekijöiden kohtelua.

Jännittävin vaihe on tuotannon aloittaminen – siitä ei ole enää paluuta! Minimimäärät ovat pienelle yritykselleni aika suuria ja tuotannon käynnistäminen vaatii myös investointia, sillä ompelimo tarvitsee rahaa kankaiden ostoon. Omat haasteensa tuovat aikatauluissa pysyminen ja väärinkäsitykset, mutta välillä onnistumisen ilo on molemminpuolinen.

Vastuu usean perheen toimeentulosta Nepalissa antaa tälle työlle merkitystä.  Vaatteidemme mukavuus, monikäyttöisyys ja luonnonmateriaalien pehmeä, sähköistymätön kosketus sekä tyytyväiset asiakkaat ovat myös mitä parhainta kannustusta.

gots

Tämänhetkinen pääasiallinen yhteistyökumppanimme on Nepalin ensimmäinen Gots sertifioitu yritys ja teetämme tunikat ja mekot 100% luomupuuvillasta.

GOTS  eli Global Organic Textile Standard on tekstiilin ekologisuuden ja eettisyyden sertifikaatti. Sertifikaatti huomioi koko elinkaaren, aina raaka-aineen viljelystä lopputuotteeseen asti. Sertifikaattia valvoo ulkopuolinen riippumaton taho. GOTS-sertfioiduista tuotteista löytyy aina GOTS-logo ja lisenssinnumero, jonka voimassaolon ja sisällön voi tarkistaa GOTS:n julkisesta tietokannasta.

GOTS-sertifikaatti ei salli esimerkiksi formaldehydejen, kloorin tai raskasmetallien käyttöä. Ympäristöystävälliset väriaineet ovat sallittuja.  GOTS kriteereissä huomioidaan lisäksi eläinten ja ihmisten hyvinvointi. GOTS-sertfikaatin hakijan tulee täyttää ILO:n vähimmäiskriteerit (mm. järjestäytymisoikeus, palkka, työsopimus, työturvallisuus..). Lapsityövoima on kiellettyä.

Sertifikaatti myönnetään ainoastaan luonnonmukaisesti viljeltyille luonnonkuiduille (luomu). Vaatteen ei  kuitenkaan tarvitse olla kokonaan valmistettu luonnonkuidusta, vaan luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua pitää olla 70-95% tai 95-100% tuotteesta. GOTS-sertifikaattia on siis saatavilla kahdella eri merkinnällä:

– ORGANIC-merkintä: luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua pitää olla 95-100%. Loppu voi olla tekokuitua tai ei luomua.

–  “MADE WITH x % ORGANIC” – merkintä: vaatteessa on oltava luonnonmukaisesti viljeltyä kuitua vähintään 70%. Loput voi olla ei-luomua tai tekokuitua. Kuitenkin niin, että tekokuitua on vaatteen kategoriasta riippuen enintään 10-25%.


OUTLET

Tutustu myös tarjoustuotteisiimme!