Rescue

Vaatteiden kierrätys Nepalissa

Pandemian jälkeen ja Visit Nepal 2020 hankkeen kariuduttua turistien määrä Nepalissa on dramaattisesti vähentynyt. Monet käsityöläiset ovat menettäneet työnsä. Useiden kansainvälisten yritysten tuotanto on loppunut tai vähentynyt Nepalin ompelimoista.

Aloin ottamaan selvää vaatteiden kierrätysasioista täällä Nepalissa. Tiedän, että elektroniikkaa myydään käytettynä, mutta vaatteiden second hand myyntiä en ole nähnyt. Mitä sitten tehdään käytetyille vaatteille?

Käyttökuntoiset vaatteet voi viedä temppeleiden edessä oleviin keräyslaatikoihin, joista tarvitsevat voivat niitä hakea. Rikkinäiset vaatteet kerätään patjojen ja tyynyjen täytteeksi. Näin kerran maaseudulla sellaisen laitteen, joka oli kiinni traktorissa ja se teki vaatteista silppua, joka työnnettiin patjan sisään. Näitä patjan tekijöitä kiertelee asuinalueilla ja he maksavat lumpusta pientä kilohintaa. Kysyin myös vaatteiden polttamisesta, mutta se täällä ole ollenkaan sallittua. Kutsun näitä asioita ”kulttuuriasioiksi” eli nepalilaiset uskovat, että jos oman vaatteen polttaa, palaa mukana myös osa itseään.

Tuotannon ylijäämä

Ompelimojen kaupat myyvät vaatetuotannon ylijämää, mutta nyt kaupat ovat alkaneet täyttymään koska turistivirrat ovat ehtyneet. Ylijäämä johtuu siitä, että vaatteita tehdään hieman yli tuotannon, sillä lopputarkastuksessa saattaa löytyä virheitä ja on hyvä, että niitä on ylimääräisiä. Normaalioloissa tämä ylijäämä on pyritty myymään turisteille, mutta nyt ne alkavat kertyä varastoihin. Varastoissa on jopa 4-5 vuotta vanhoja tuotantoja.

Vaatetuotannosta jää myös ”hukkapaloja”, Nepalilaiset pyrkivät minimoimaan sen määrän, mutta jonkin verran sitä väistämättä tulee. Valmistutamme kankaanpaloista ostoskasseja, joihin pakkamme asiakkaidemme ostokset. Nyt suunnittelin turbaanin, jota voi tehdä ylijäämäkankaista. Myös yksi kangassuikaleista tehty mekko on valikoimassamme.

Tämä aika asettaa haasteita vaatetuotannolle ja velvoittaa meitä pohtimaan kokonaisuutta. Vaatehävikki ja sen ekologista systeemiä kuormittava vaikutus täytyy pystyä kohtaamaan. Olemme päätyneet valikoimaan ompelimojen varastoista laadukkaita ja kestäviä asiakkaillemme sopivia vaatteita oman tuotantomme rinnalle. Omat tuotantomäärämme ovat pieniä ja pyrimme kaikin tavoin minimoimaan hävikkiä. Meillä on n 8500 fb seuraajaa ja yksityinen ryhmä jossa keräämme palautetta ja toivomuksia asiakkailtamme, joten tämä auttaa pienentämään hävikkiä. Kuuntelemme tarkalla korvalla asiakkaidemme toivomuksia ja tarpeita.

Ylijäämää myymme Fb livessä – seuraathan fb sivujamme, jotta saat tiedon suosituista livelähetyksistä Babadum Helsingistä.

Tiedostamme lentokuljetusten luontoa kuormittavan vaikutuksen, mutta vaakakupissamme painaa myös työmme heikoimmassa asemassa olevien naisten työllistävä vaikutus. Haluamme turvata heille pitkäkestoisen työllistymisen ja koska olemme aloittaneet yhteistyön heitä työllistävien huopapajojen ja ompelimoiden kanssa emmekä halua luovuttaa.

 


OUTLET

Tutustu myös tarjoustuotteisiimme!