Tarinamme

Miten kaikki alkoi…

Vauhtia Nepaliin pupu-tossuista

Vuonna 2015 tuttavani kertoi perustavansa yrityksen, joka tuo nepalilaisia ja intialaisia tuotteita Suomeen. Luulin hänen laskevan leikkiä kun hän kertoi laittavansa minulle paketin Nepalista. Joulun alla 2015 minulle tuli kuitenkin paketti, jossa päällimmäisenä olivat huovutetut pupu-tossut ja olin myyty.

Ensimmäiselle matkalle Nepaliin 2017

Ensimmäiselle Nepalin matkalle lähdin harjoittelijani Saaran kanssa tammikuussa 2017. Meille oli yllätys pakkasta lähentelevä ilmasto ja taapersimme ympäri Kathmandua etsien reilun kaupan toimijoita. Kiisimme taxilla tutkimaan eri ompelimojen oloja ja totesimme, että asia vaatii hieman perusteellisempaa perehtymistä. Kysyimmepä melkein mitä tahansa vastaus oli yes madam.

Löysimme yhden varteenotettavan ompelimon, jonka johdossa oli nainen. Ompelimon iloinen ja avoin ilmapiiri teki meihin vaikutuksen ja niinpä saimme ensimmäiset mallit tilaukseen. Muistan ikuisesti kun Saara sovitteli hengitys huuruten ja hampaat kalisten ompelimon omia malleja. Hän kun oli pienempi kuin minä ja siellä kaikki mallit ovat ihan pikku pikkuruisia. Varsin pian selvisi, että vain antamalla tarkkaakin tarkemmat mitat ja teettämällä mallikappaleet voidaan päästä asioissa eteenpäin. Alkuun mitoitin ompelimon omia malleja suuremmaksi, mutta myöhemmin olen päätynyt suunnittelemaan omaa mallistoa.

Tavoitteena nepalilaisten heikoimmassa asemassa olevien naisten työllistäminen

2018 aloitimme Suomen Ulkoministeriön tukeman  hankkeen: Aitoa ja eettistä Nepalista. Hanke on vienyt minut Nepaliin syksyisin elo-lokakuussa ja tammi-maaliskuussa. Käytännössä olen ollut siellä melkein puolet vuodesta pandemia-aikaa lukuunottamatta.

Olen etsinyt yhteistyökumppaneita, jotka työllistävät naisia ja ovat avoimia uudistuksille. Olen löytänyt kolme yhteistyökumppania huopatuotantoon, kaksi vaatetuotantoon ja yhden tekemään koruja. Muut ovat perheyrityksiä ja yksi on koulutus- ja työkeskus.

Huopapajat työllistävät 100% naisia ja ovatkin minun “lempilapsi”. Kaksi yhteistyökumppaneistani työllistää kotiäitejä ja yksi liikuntarajoitteisia naisia. Vaatetuonnon yhteistyökumppanit ovat perheyrityksiä. Toinen on yritys, joka ainoana käyttää GOTS-sertifioitua luomupuuvillatrikoota ja toinen Nepalissa kudottua puuvillaa. Molemmat toimivat avarissa, valoisissa ja turvallisissa työtiloissa. Nämä perheyritykset ovat myös avoimia palkkauksen suhteen.

Vuosien varrella on meillä ollut myymälä Kuopiossa ja tällä hetkellä meillä on pieni puoti Helsingissä Sturenkatu 47. Tyttäreni Sara emännöi siellä ja hoitaa myös verkkokauppaa.

Babadum on siis äidin ja tyttären pieni suomalainen yritys ja teemme työtämme innolla ja avoimuudella!

Kiitos kun luit tarinamme.

Teija ja Sara Hiekkalahti

 

 

 

 

 

 


OUTLET

Tutustu myös tarjoustuotteisiimme!