Blogi

Goa 7.1-21.1

15.1.2019

Viime lomasta on aikaa; perustin puodin viisi vuotta sitten, enkä muista lomailleeni sen jälkeen muutamia juhlapyhiä enempää. Se alkoi kostautua ja nyt puhalsin pelin poikki, vaikka yrittäjänä olo ei kaiken järjen mukaan sallisikaan lomailua. Ulkoministeriöltä saamamme liikekumppanuustuki koskee sekä Intiaa, että Nepalia, joten yhdistän nyt loman ja työn, eli jatkan tästä loman jälkeen sitten Jaipuriin päiväpeittoasioissa.

Olo oli ensimmäisinä päivinä pöllämistynyt; aloin hiljalleen venytellä kipeitä lihaksiani ja olen koettanut muistaa hengittää ja uskaltanut hieman rentoutua. Uiminen, mainingeissa lilluminen ja lapsenlapsen kanssa vedessä hulluttelu ovat parasta lääkettä stressiin ja väsymykseen, joten uskon, että kaksi lomaviikkoa tekevät tehtävänsä ennen kuin jatkamme työjuttujen parissa matkaamme.

Kirjoitukseni keskeyttää vaaleankeltainen vahtikoiramme innokkaalla hännänheilutuksella – munakkaan tähteet ovat tehneet tehtävänsä ja koira nukkuu yöt ovemme ulkopuolella ja ilmoittaa jos joku erehtyy liian lähelle ovea. Saatan törmätä siihen myös aamukävelyllä rannalla, kun se palailee yöllisisltä retkiltään ja tunnistaa jo kaukaa. Se on hyvinvoivan näköinen ja sillä on kaulapanta ja se eroaa täysin rannalla juoksevien koiralaumojen laihoista yksilöistä. Yleensä rantakoirat ovat ystävällisiä, mutta varsinkin pimeän aikaan saattavat aiheuttaa harmia rantakävelijöille.

Naapurissamme on veg&jooga ravintola, resortti ja jooga sali. Siellä aamupalaksi surautettavat smoothiet manteleista, pinaatista, inkivääristä, rusinoista, ananaksesta jne ovat ihana aloitus päivälle. Listalla on myös parathaleipiä, joiden sisälle leivotaan pinaattia, sipulia, juustoa yms ja ne nautitaan Nepalista tutun tulisen pikkelsin ja jugurtin kanssa.

Jännittävintä on toistaiseksi ollut hypätä arvon siippani kyytiin, jonka vuokraama intialainen moottoripyörä Royal Enfield putputtaa kovalla äänellä ja kiidättää meitä mutkaisia ja välillä tosi ruuhkaisia kyläteitä pitkin paikasta toiseen. Intiassahan on vasemmanpuoleinen liikenne, mutta onneksi miehelläni on tosi vankka moottoripyrätausta, joten alun järkytyksen jälkeen olen ollut kyydissä suhteellisen turvallisin mielin. Ainoana ohjeina on paikallistuntemusta omaavilta ystäviltämme, että käyttäkää äänimerkkiä ja kaasu pohjaan jos poliisit yrittävät pysäyttää. Poliiseilla onkin tapana pysäyttää turisteja vain saadakseen rahaa ilman mitään syytä – eli äkäinen pillin vihellys ja poliisien pysäytysyritys tarkoittakin nyt, että pidä lujasti kiinni!

Retkillämme olemme pongailleet hehkuvanvärisiä temppeleitä; voimakasta pinkkiä, keltaista, turkoosia – huumaavia väriyhdistelmiä! Ajelimme palmujen ja ikivanhojen puiden reunustamaa joenvartta pitkin ja piipahtelimme intialaisissa kylissä. Aito Intia löytyy yllättävän läheltä vastapainona Goan turistirannoille. Täällä pohjois Goassa olemme nähneet yhden suomalaisen, mutta venäläisiä tovereita sitäkin enemmän. Olemme vuokranneet talon, joten oma rauha on siltäosin taattu. Rauhallisia rantojakin löytyy; sunnuntaina seikkailimme rannalle, jossa oli vain intialaisia yhdessä osassa ja sitten silmänkantamattomiin autiota rantaa. Uiminen onkin se juttu, jota täällä pystyy tekemään; vesi on sopivan lämmintä ja aallot sellaisia, että lillumisessa on pieni jännitysmomentti, mutta se ei kuitenkaan ole liian vaarallista.

Lapsenlapsi nakottaa katsoa minua silmiin uimarengas kainalossa, joten kelailut sikseen ja mereen. Tavoitteenani on saada olkapää ja jalat elvytettyä kahdessa viikossa toimintakykyiseksi ja kuntoutusohjelmaani kuuluu paljon uimista ja kävelyä ja vähän tietokoneella oloa, joten nyt menoksi.

Päivän jälkeen olo on raukea, iho tuntuu kuumottavan ja hiukset ovat suolaveden kihartamat. Illallisella aloitamme varovaisesti suunnitella matkaa Jaipuriin ja kertaamme vielä mitä tavoitteita meillä on; haluamme saada lisätietoa värjäysmenetelmistä ja sisustustuotteiden tekijöistä. Todennäköisesti menemme Goalta Mumbaihin junalla ja siitä Jaipuriin lentokoneella. Maan sisäiset lennot tuntuvat vähän kuumottavalta ajatukselta, mutta se joka leikkiin ryhtyy se leikin kestää. Ostettuna on jo halpalentoyhtiö Goindian lentoliput välille Delhi-Kathmandu 31.1.

Kirjoittaminen on ollut katkonaista; pikkumies huolehtii siitä, etten istu liian pitkään koneella. Tänään hän meni taidekerhoon ja sain hetken näpyttelyrauhaa. Huomenna menen Bollywood tanssitunnille ja ylihuomenna on pikkumiehen 6 v synttärit..elämä asettusi helposti uomiinsa täälläkin.

Voimia sinne rauhaan ja valkeuteen – kaikessa on puolensa.

OUTLET

Tutustu myös tarjoustuotteisiimme!